L
Ønsker du å motta nyhetsbrev fra arran?

Registrer inn din epostadresse under.

Du kan også kontakte oss pr epost: poassta@arran.no eller telefon
+47 75 77 51 00  

w

Bli med på å velge samisk navn på et nytt solsystem.

Et solsystem som befinner seg i stjernebildet Store Bjørn i vår galakse, ble oppdaget i 2001. Stjernen og en planet i solsystemet har foreløpig bare katalognavn. Nå skal et samlet Norge velge et bedre navn. Det er barn og unge under 18 år som er invitert til å foreslå navn. Frist for forslag er 30. september 2019.

07.09.201908:43 Ragnhild Lien Rahka

Solsystemet er en eksoplanet. Eksoplaneter eller ekstrasolare planeter går ikke i bane rundt sola, men rundt andre stjerner enn sola. De tilhører derfor andre solsystemer enn vårt. Det er veldig langt ut til planeten, 200 lysår, så det spørs om vi noen gang får sett den på nært hold.

Som en del av 100-års jubileum, organiserer International Astronomical Union (IAU) en global kampanje som lar alle land i verden gi et navn til en valgt eksoplanet og dens vertsstjerne. Nesten 100 land har allerede meldt seg på for å organisere nasjonale kampanjer som vil gi publikum muligheten til å stemme. 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråkÁrran oppfordrer derfor alle barn og unge i vårt område å foreslå samiske navn på det nye solsystemet vårt. Navnet skal ha noe med norsk natur å gjøre: fjelltopper, fjorder, elver, innsjøer, skoger, dyr, osv. Det kan foreslås både samiske og norske navn. Les her om navneregler (engelsk). 

10 av de navnene som barn og unge foreslår, skal voksne stemme over senere. Dette er jo kjempespennende! Begynn allerede i dag å skrive ned dine ideer og send inn forslag.

HUSK: Frist for forslag er 30. september 2019. Forslagene sendes via NAROM / Andøya Space Center NB! Forslag skal IKKE sendes til Árran. Les mer på sidene til NAROM og Andøya Space Center.
 

Andøya Space Center