Duvvene - Marja Mortensson til Árran

Marja Helena Fjellheim Mortensson er en prisbelønnet musiker fra Svahken sijte i Engerdal, Hedmark. Hun er sørsame og bruker sørsamisk joik i sin musikk. Hun. opptrer på Árran med Duvvene (lengst der ute) fredag 3 mai kl. 19:00. Billett Voksne Kr. 100,00, Barn under 18 år Kr. 50,00.

joik, sørsame, Engerdal

Duvvene (lengst der ute)

(Hefte finnes nederst på siden).

Duvvene er et prosjekt signert poet Rawdna Carita Eira og komponist Håvard Lund. En sangsyklus på 10 sanger på sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk tar oss med til et knippe av øyene i Nordland fra Røst i Nord til Torghatten i sør.

I dette universet er det øyene som forteller. Øyer og vær som ligger midt i brytningspunktet mellom i brottsjøene fra den store verdenen der ute - og de trygge fjordene innenfor. De forteller om menneskene de har sett, om mot og overmot, om kjærlighet og grådighet, om fortid og nåtid og en kyst i endring. Om mennesker som har levd side ved side opp igjennom årtusenene. Om bånd som blir brutt. Den en gang sterke og verdifulle sjøsamiske kulturen i Nordland er anno 2018 nesten usynlig. Det samme er øyboernes historie i nord. Høvedskvinnene på nordlandsbåtene - har noen hørt om dem?  Med dette som utgangspunkt har forfatter og komponist utfordret hverandre, utvekslet tanker, toner, ord; hvem er vi egentlig? Hva er det vi har felles? Hva er det som binder oss sammen, og som binder oss til landet, til øyene, til havet her. Hva er det som står på spill nå når en ny tidsalder begynner? Hva er mulighetene?  Hvilke valg har vi? Hvem vil vi være?

Sammen med et knippe svært dyktige musikere og Marja Mortenssons unike stemme inviterer vi publikum inn til musikalsk reise ved kanten fra storhavet - gjennom brottsjøer og over speilblanke sund - en hyllest til alle dem som gikk der før oss, og til de som kommer etter oss. Vær hjertelig velkommen!

Produksjonen er initiert og finansiert av Troms fylkeskommune ved Kultur i Troms

Medvirkende musikere:

Marja Helena Fjellheim Mortensson – vokal

Roger Ludvigsen – gitar

Marianne Halmrast – bass

Ingar Zach – perkusjon

Håvard Lund – klarinetter

 

Rådgiver: Anders Søvik

Sørsamiske språkkonsulenter: Bierna Leine Bientie & Anne-Grethe Leine Bientie

Lulesamisk språkkonsulent Heidi Birgitta Andersen

Nordsamisk språkkonsulent: Heaika Hætta

 

Glimt av artisten på NRK Sápmi konsert.