Substastallambåddå / Samisk fortellerstund med Máddjá og Gárjjá
Barn får være med i samisk fortellerstund der de møter eventyr- og kulturformidlere Lis-Mari Hjortfors og Karianne Thomassen, Máddjá ja Gárjjá, som brenner for hjertespråket sitt, lulesamisk. I eventyrstunden bruker de to språk, samisk og norsk/svensk. Under fortellerstunden vil alle barn få høre litt samisk.
«Vi prøver å fortelle slik man tidligere gjorde det både inne og ute rundt bålet, og på kjøkkenet rundt kjøkkenbordet. Fortellingene er skrevet av oss selv, og handlingene er hentet fra vårt spennende og liv ved kysten og havet i Nord-Salten og livet ved elver og innsjøer i Nord-Sverige.
Fortellingene påminner oss om hvor vi kommer fra, hvem vi er, vår tilknytning til plasser hvor vi sprang som barn og minner fra den vakre våren og sommeren i våre områder. Samtidig minner fortellingene oss også oss om lukten av tang i fjæra, nykokt sei med nybakt gáhkko (samisk brød) stekt på en stor stein i fjæra.»
Dette blir en liten eventyrturné i Hamarøy og Sørfold for Máddjá og Gárjjá:
Árran mandag 7.3. kl 10.30-11 på samisk
kl 11.30-12 på norsk
Hamarøy bibliotek tirsdag 8.3. kl 10-10.30
Knut Hamsun vgs tirsdag 8.3. kl 12-13
Sørfold bibliotek torsdag 10.3.kl 10.30-11
Kari Anne Thomassen (Gárjjá), f. 1972 i Narvik kommer fra Divtasvuodna/Tysfjord i Norge, og er oppvokst i Musken. Bor idag i Gällivare, Sverige. Hun har utdanning innenfor kokk og servitørfaget, poststyrer og barne og Sfopedagog. Hun har også lest lulesamisk språk ved Universitetet Nord i Bodø. Kari Anne jobber nå som barne og Sfopedagog ved Sameskolen i Gällivare.
Lis-Mari Hjortfors (Máddjá), f. 1962 har sina rötter i Storlule/Sauka, och bor i Koskullskulle i Sverige. Hon har en fil.mag i etnologi. Hon har studerat arkeologi, kulturminnesvård, museologi, textilvetenskap, samisk religion och lulesamiska. Hon håller nu på med sin doktorsavhandling om laestadianism och samisk identitet i lulesamiskt område. Hon är anställd som seniorrådgivare/forskare/etnolog vid Árran julevsáme guovdásj.