Stor-Kaia i Musken

I anledning Kvinnedagen 8. mars 2021, benytter vi anledningen til å løfte frem noen kvinnehistorier. Stor-Kaia i Musken fikk problemer med tyskerne i 1944, da fem hollendere og to finner ble forlatt av en båt på Drag.

kvinner, krig, andre verdenskrig, musken, flyktning

De lette etter muligheter for å rømme over til Sverige. På Helland, en gård ved inngangen til Hellmofjorden, kom flyktningene i kontakt med Inga Amundsen. De spurte om hun kunne hjelpe dem med å komme seg over til Sverige.

Kaia bestemte seg for å hente flyktningene på Helland. Hun og Peder satte seg i en færing og begynte å ro utover til Helland, en strekning på 14–15 kilometer over en havstrekning som
kunne være lunefull på dentiden av året. Hun var ikke kommet så langt ut fjorden da det kom en motorbåt. Hun stoppet motorbåten og spurte om han kunne slepe henne ut fjorden til Helland. Det gikk mannen med på. De kom frem til Helland etter at mørket var falt på. Kaia og broren besøkte først Inga på Helland, hvor de varmet seg. Så dro de til flyktningene som Inga hadde gjemt innenfor gården.

De lastet båten opp med flyktningene og dro innover fjorden igjen. Underveis var Kaia en tur innom sin tante i Pålsommerseth for å høre nytt. Hun tok med seg flyktningene slik at de fikk seg en kopp kaffe. Tanta kunne da fortelle at hun hadde hørt en motorbåt som hadde gått innover fjorden, og hun ba dem derfor om å være forsiktige.

---

Resten av historien finner du ved å følge den røde lenken nedenfor tekst/bilde - VIS ONLINE. Det er fra boka "Grenselos i grenseland", utgitt av skrevet av Marianne Neerland Soleim, Jens-Ivar Nergård og Oddmund Andersen. Orkana Forlag, i samarbeid med Arran lulesamisk senter. 2015.

Stor-Kaia fra Musken får problemer med tyskerne.

Árran