Radiokino: Et bilde kan forandre.

På Árran i kveld fortalte sørsamiske Eva Maria Fjellheim om et gammelt bilde av sin oldemor, som hennes far fant i skapet i sitt barndomshjem. Bildet er utgangspunktet for en reise i den norske og svenske rasebiologiens historie.

En god del av stoffet i podkastene er innhentet i lulesamisk område, flere av Árrans ansatte var involvert, samt andre i lokalsamfunnet. Det er i alt 4 selvstendige avsnitt, det siste var ferdig 6 februar 2019. Alle inngår i En podcast av: NRK.

Hvorfor er det så viktig å aksjonere, belyse og stå opp for samiske rettigheter? "I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi" er en serie om samisk rettighetskamp gjennom 100 år fortalt av samiske kvinner. Vi møter reineiere, etterkommere av rasebiologiens ofre, aksjonister, musikere og kunstnere som kjemper for å bevare samiske rettigheter. Serien er laget av Eva Maria Fjellheim, Ingrid Fadnes, Susanne Normann og Astrid Fadnes. Klipper og veileder: Kjersti Kanestrøm Lie. Serien er laget i samarbeid med radiOrakel med støtte fra Fritt Ord og Sametinget.

Et bilde. Fem personer som sitter rundt et lite bord på et gresstun. I midten sitter en eldre kvinne. Over henne står en mann og klemmer et instrument av metall rundt hodet hennes. Kvinnen heter Sara Paulsen og er Eva Fjellheims maadteraahka, oldemor.

Podcasten Et bilde kan forandre kan du høre her. 

Lis-Mari Hjortfors /Árran
Eva Maria Fjellheim og Ingrid Fadnes
Ragnhild Lien Rahka
Et bilde kan forandre