Fjellets gull - Nytt fra moltebærprosjektet

Nå er det moltebærtid, og her følger en liten oppdatering om forskningsprosjektet om moltebærsanking.

06.08.2020

Året begynte med mange planer, men på grunn av covid-19 som brøt ut i mars måtte planene utsettes.

Feltarbeidet som skulle gjennomføres sommeren 2020 er utsatt. Det samme er prosjektgruppemøte planlagt i Porsanger, og prosjektets midtveisseminar planlagt arrangert i Tysfjord i løpet av høsten 2020 som en del av Forskningsdagene 2020.

Men selv om coronapandemien har medført forsinkelser i prosjektets framdrift er det dog enkelte sider ved prosjektet som har gått som normalt.

I prosjektets Tysfjord-del har noen intervju blitt nedskrevet fra lyd til tekst, skriftlig materiale er gjennomgått, og skriving av artikkel er påbegynt. Dette vil fortsette utover høsten.

Også håper vi at årets planer heller kan gjennomføres til neste år, forutsatt at prosjektet kan videreføres ett ekstra år.

 

Sorte prikker

Onsdag hadde NRK Sápmi en artikkel om vårt prosjekt.

Spørsmålet gjaldt hva de sorte prikkene som man kan se på enkelte moltebær er for noe, om det er farlig å spise og hva skyldes det at moltebær får slike prikker.

Artikkelen kan du lese her. Derfor er det svarte prikker på multebær.

 

Er det et bra moltebærår i år?

Media har også meldt om et godt moltebærår i år, og mange deler moltebærbilder i sosiale medier på Instagram og Facebook. Så selv om pandemien hindrer oss i å reise ut i verden, er det fullt mulig å ta seg en tur ut på moltemyra og sanke årets bær.

Vil du dele ikke bare dine bilder, men også dine moltebærhistorier, fortellinger og nyheter?

  • Har du vært på myra?
  • Hvordan har moltesesongen vært for deg?
  • Har du plukket bær?
  • Er det et godt moltebærår slik som media melder, eller er det lokale variasjoner?
  • Har du solgt moltebær, og hva er kiloprisen i år?
  • Hvordan spiser du moltebærene? Har du noen favoritt-oppskifter?

Har du lyst til å dele fortellinger om dine molteturer med oss i forskningsprosjektet – kommenter gjerne eller send en mail til prosjektmedarbeider/forsker: harrieth.aira@arran.no, eller på tlf. 99 04 73 56.

Har du bilder du vil dele tar vi gjerne i mot forutsatt at du aksepterer at vi kan bruke bildet vederlagsfritt, men at fotograf selvsagt krediteres/opplyses om. Bildene vil deretter arkiveres som en del av Árran museums fotosamling slik at de bevares for framtiden.

Her kan du lese mer om prosjektet og hva forskningsprosjektet skal undersøke: 

Om forskningsprosjektet Sanking, stedsanavn, språk og fortellinger