Násti og Albmi (Stjerne og Himmel) - samiske navn på nytt solsystem.

Et solsystem som befinner seg i stjernebildet Store Bjørn i vår galakse, ble oppdaget i 2001. Stjernen og en planet i solsystemet har foreløpig bare katalognavn. Nå har de fått navnene Násti og Albmi (Stjerne og Himmel).

Solsystemet er en eksoplanet. Eksoplaneter eller ekstrasolare planeter går ikke i bane rundt sola, men rundt andre stjerner enn sola. De tilhører derfor andre solsystemer enn vårt. Det er veldig langt ut til planeten, 200 lysår, så det spørs om vi noen gang får sett den på nært hold.

Som en del av 100-års jubileum, organiserer International Astronomical Union (IAU) en global kampanje som lar alle land i verden gi et navn til en valgt eksoplanet og dens vertsstjerne. Nesten 100 land har allerede meldt seg på for å organisere nasjonale kampanjer som vil gi publikum muligheten til å stemme. 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråkÁrran oppfordrer derfor alle barn og unge i vårt område å foreslå samiske navn på det nye solsystemet vårt. Navnet skal ha noe med norsk natur å gjøre: fjelltopper, fjorder, elver, innsjøer, skoger, dyr, osv. Det kan foreslås både samiske og norske navn. Les her om navneregler (engelsk). 

10 av de navnene som barn og unge foreslår, skal voksne stemme over senere. Dette er jo kjempespennende! Begynn allerede i dag å skrive ned dine ideer og send inn forslag.

Frist for forslag var 30. september 2019, NAROM / Andøya Space Center 
 

Andøya Space Center